Schutterij Sint Antonius & Sint Petrus
Home De Schutterij Geschiedenis
Geschiedenis PDF Afdrukken E-mailadres

De geschiedenis van Schutterij St. Antonius & St. Petrus.

 

Het vermoeden bestaat dat onze schutterij zijn oorsprong vind in schutterij St. Antonius & St. Urbanus. Deze bestaat al vanaf 1445. Hieruit is in 1875 schutterij en ziekenfonds St. Petrus & St. Paulus ontstaan. Dit was de eerste sociale voorzien in Baarlo. De leden betaalde een contributie a 0.05 cent en bij ziekte werd er 0.25 cent per week uitbetaald.

Uit deze vereniging is in 1906 schutterij en schietvereniging St. Antonius ontstaan.

Zo kwam het voor dat een lid Keizer was bij St. Petrus & St. Paulus en koning bij St. Antonius. Uit schutterij St. Antonius is in 1908 de schuttersbond Juliana Baarlo en omstreken ontstaan. In 1948 besloot ook schutterij St. Petrus & St. Paulus te gaan schieten. Dit met groot succes . Met de opkomst van de modern zieken fondsen liep het leden aantal terug en werd het ziekenfonds van de schutterij overbodig. In 1955 werd besloten om een jaar gezamenlijk te schieten met als doel een fusie. Eind 1955 dachten de meeste leden dat dit een groot succes was geweest maar er waren personen die dit niet goed vonden en de fusie ging niet door. Ieder ging hierna zijn eigen weg .Totdat in 1962 het leden aantal zo klein was dat beide verenigingen gingen rusten. In de winter 1963-1964 werden er toch weer gesprekken gevoerd. Met als uitkomst dat de leden van schutterij St. Petrus & St. Paulus lid werden bij schutterij St. Antonius.

Het volgende jaar kwam de naam St. Petrus erbij en het ontstaan van schutterij St. Antonius & St. Petrus was een feit. Deze vereniging bestaat dus nog steeds en met groot succes. Denk maar eens aan het winnen van het O.L.S. In 1966 deden de kinderen Engels de café weg en moest de schutterij opzoek naar een nieuwe locatie. Het duurde twee jaar voor er iets gevonden werd. In de tussen tijd moesten we naar schutterij St. Martinus in Maasbree gaan oefenen dit was zeer slecht voor de vereniging en koste leden. In 1968 kregen we de goedkeuring om op de oude schietbaan van de jongenwacht te mogen. Dit was voor ons een uitkomst. De schietmasten stonden goed 30 m van het huis Weyers af maar er was niets aan de hand. Met het behalen van het kampioenschap der beide Limburgen was het te klein . De accommodatie werd uitgebreid tot 5 schiet bomen. In 1976 werd begonnen met de verwezenlijking van de huidige accommodatie zoals die nu is. Eerst 11 schietmasten en hierna het schuttershuis de Cleyne Bondingh. Dit geheel kwam in 1982 gereed en wordt nog steeds met succes gebruikt waar we niet uit willen vertrekken . Het is met eigen energie gebouwd en wordt met veel liefde en gevoel beheerd.

In 2007 is de schutterij uitgebreid met een kanon bataljon.

De volgende stap is het herinrichten van de schuttersweide door het vervangen van de 11 oude schietmasten naar 10 helderzicht kogelvangers waarvan er inmiddels vijf zijn geplaatst.

Laatst aangepast op maandag, 30 september 2013 09:35