Schutterij Sint Antonius & Sint Petrus
Home De Schutterij Oud Limburgs Schuttersfeest
Oud Limburgs Schuttersfeest PDF Afdrukken E-mailadres

Het Oud Limburgs Schuttersfeest (ook wel 'D'n Ouwe Limburger'), afgekort OLS, is een jaarlijks festijn waarbij vrijwel alle schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg samenkomen. Meer dan 160 schutterijen doen mee aan het OLS. Het is het grootste cultuurhistorische evenement van de beide Limburgen met tienduizenden bezoekers.

In 1906 is het OLS voor de eerste keer georganiseerd.

De wedstrijden

De optocht

Het OLS bestaat uit verschillende onderdelen. Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasie-kostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, tambour-maître met drumband, marketensters, het schutterij-vaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en tenslotte de geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op een 60-tal punten beoordeeld door een vakjury, zoals Beste Defilé en Mooiste Uniform.

Overige wedstrijden

Na de optocht vinden nog tal van groeps- en individuele wedstrijden plaats. De drumbands treden uit met een muziekstuk; exercitiepelotons worden getoetst op bekwaamheid; vendeliers tonen hun kunsten, muzieksolisten treden nog eens apart uit; en dan nog de verschillende schoonheidswedstrijden: koningen, koninginnen, keizers, keizerinnen, generaals, bielemannen, sappeurs en marketentsters.

Maar de belangrijkste wedstrijd is de schietwedstrijd, waarbij de schutters houten bolletjes moeten afschieten uit een schietboom.

De winnaar van de schietwedstrijden ontvangt de trofee den Um en mag het jaar daarop het OLS organiseren. Een winnende schutterij mag de eerstvolgende vijf jaren bij winst niet het OLS organiseren, ze schieten dan alleen mee voor de eer.

Het schieten

De raek met daarop de bölkes

Er wordt geschoten met een ca. 15 kg zware buks, kaliber 12 of 16. De buks wordt opgelegd op een oplegpaal en met zelfgemaakte loden kogels moet men proberen over een afstand van ca. 20 meter vierkante blokjes, "bölkes" genaamd, van een stokje af te schieten. Deze blokjes zijn kubus-vormig, 15x15x15 mm groot en systematisch gerangschikt op een hark, de zogenaamde "raek", die bovenop de schietboom gemonteerd is. Na enkele rondes gaat men over op het schieten op blokjes van 10x10x10 mm om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Als de duisternis invalt en er nog geen winnaar bekend is, wordt de zaterdag daarop verdergegaan, totdat er een winnaar is. Immers, het zestal dat als enige niet mist, heeft de wedstrijd gewonnen.

Elke schutterij neemt deel aan de schietwedstrijd met 6 schutters, niet meer en niet minder. Iedere schutter van dit 'zestal' schiet per ronde 3 maal, 18 dus in totaal. In de hark zitten 5 verticale 'latten'. In elke lat steken 18 'stokjes', waarop aan weerszijden de bölkes zitten. Een hark bevat dus 10 maal 18 bölkes. Voor de schietboom staan 2 oplegpalen. Elk zestal gebruikt één oplegpaal en dus één halve hark. Na 5 rondes moeten de latten dus verwisseld worden. Mist iemand van het zestal, dan ligt het hele zestal en dus de hele schutterij uit de race.

2006

Omdat 2006 het jaar was dat het Oud Limburgs Schuttersfeest 100 jaar bestond, bezochten de Koningin der Nederlanden, Beatrix en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip van België het OLS.

Plaatsen waar het OLS heeft plaatsgevonden