Schutterij Sint Antonius & Sint Petrus
Home Nieuws Laatste nieuws Koningsvogelschieten 2017
Koningsvogelschieten 2017 PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag, 09 september 2017 09:10

Zondagmorgen 27 augustus, voordat de haan kon kraaien, werden de eerste ferme tikken ten gehore gebracht door de tamboers ten teken van de afmars richting onze Koning en Koningin.  Na een korte optocht werden we ontvangen door het koningspaar, Charles en Bonnie. Na een woordje van onze voorzitter Dre, werden we ontboden in de achtertuin voor een heerlijke bak koffie en plak cake. Traditie getrouw werd al snel met een koude borrel geproost op een mooie dag. Na genoten te hebben van deze vroege versnapering, ging het snel richting de kerk voor onze jaarlijkse Heilige Mis, en het gedenken van onze ontvallen schuttersbroeders. Met stille trom, werd de gang richting het kerkhof aanvaard waar sinds enkele jaren een mooi monument ter nagedachtenis aan onze ontvallen broeders is opgericht. Onze voorzitter weet op zijn eigen gepaste manier elk jaar weer de voorbede te doen, van enkele Weesgegroetjes, waarna met een stille afmars het kerkhof werd verlaten. Eenmaal op de openbare weg knalden de trommen weer en werd vaart gemaakt richting het schuttersgebouw. In Baarlo weten ze inmiddels dat we ook onze oudere dorpsgenoten laten meegenieten door een passage van onze schutterij langs het  verzorgingstehuis.

Met een korte speech, en het bedanken van onze sponsoren en leden voor het geleverde werk, werd de aanval ingezet op een lekkere brunch. Dit werd gevolgd door het gezamenlijk afruimen en klaar zetten van de koningsvogels. Al voor de klok van twee uur werden de eerste schoten gelost op de kleine koningsvogel. Een zevental schutters, streden om de eer, met als gelukkige winnaar en tweede keer in successie Niels Sitsen. Voor Niels wordt het in 2018, een serieuze zaak, hij kan zich Keizer schieten. Hoe we dit gaan opzetten, weten we nog niet maar daar hebben we een jaar lang tijd voor.

Na een korte exercitie en het gereed maken van het kanon, kwam dan het moment van het afleggen van het koningszilver. Voor Charles en Bonnie zit het jaar er alweer op dat door ons allen werd gewaardeerd met een applaus. De kanonniers maakte het geheel op hun eigen speciale wijze uniek…Jammer dat in eerste instantie een brute knal uitbleef. Na dat er door menig, geoefend oog werd gekeken waarom het kanon dienst weigerde, kwamen na een kort intermezzo van het tamboerskorps dan toch de drie verwachte schoten van het kanon. Snel onder de buks, maar niet voordat de oud koning, wethouder Arno Janssen en Kapelaan te Boekhorst hun openingsschoten hadden volbracht. Het geweer stond goed, er mocht geschoten worden. Er ontpopte zich een mooie strijd om het koningszilver. Een taaie vogel, zorgde voor veel…OEI…momenten. Na 156 schoten, “zuivere en minder zuivere” kwam de vogel na een rake knal van ons steunend-lid Ger Martens uit het raamwerk gevallen. Ger , namens ons allen van harte gefeliciteerd! Geniet van het jaar dat gaat komen, ter herinnering as. zaterdag moet het zilver al gepoetst zijn, en op 17 september volgt je eerste uittreden tijdens het Dekenale schuttersfeest in Meijel.

Of Ger een koningin aan zijn zijde zal hebben is nog even een vraag, maar er wordt in huize Martens al druk geoefend. Dus wie weet wat het jaar ons gaat brengen. De jeugd was inmiddels al druk op punten aan het schieten om de jaarlijkse titel beste schutter tijdens het koningsvogel schieten. Hier werd na een 8 tal ronden, onze kleine koning de winnaar. Niels van harte, maar ook alle overige schutters gefeliciteerd. Ian wilms  2e en Noud Sitsen 3e. Voor de drie jongste schutters lag een mooie medaille klaar die met een glimlach werd ontvangen. We zien jullie graag in 2018 weer onder de buks verschijnen.

Door het verstrijken van de tijd in ons nadeel, werd er eerst getafeld. De friet en snacks vlogen over de toonbank. Eenmaal uitgebuikt , restte ons nog het installeren van de nieuwe koning en volwaardig lid Noud (een jaartje later dan gepland) De sigaar met strik, en bier met suiker. Na deze laatste plichtsvervulling, restte ons nog het napraten, stoere verhalen aan de jeugd tafel (super m te zien dat jullie er een gezellige napraat sessie op nahielden) . Het gerstenat ging van hand tot hand, met nog grotere verhalen als gevolg. Muziek aan de bar, buiten alles weer netjes opgeruimd, het af-borrelen werd ingezet, dat nog duurde tot in de kleine uurtjes.

Een lang verslag van een lange dag, maar wel onze dag. Iets waar wij als vereniging  “Gruuëts” op mogen zijn, dank aan allen die deze dag weer hebben laten slagen door het verzette werk, maar zeker jullie aanwezigheid.

Groet Robert
Laatst aangepast op zaterdag, 09 september 2017 09:14